SEYDİŞEHİR’DEN OSMANLI DONANMA CEMİYETİNE YARDIM
Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı Deniz kuvvetleri bünyesine savaş gemisi alınmasına Seydişehir’den de destek olunmuştu. Seydişehir’den toplanan yardım Osmanlı Donanma Cemiyeti Konya şubesi aracılığıyla İstanbul’a ulaştırılmıştı.
Tarihçi Ercan Arslan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “ 1910 yılı Mayıs ayı içerisinde Osmanlı Donanmasına Konya merkez, bağlı kazalar ve nahiyelerden önemli oranda nakdi yardım yapılmış bu yardım genel merkeze ulaştırılmıştı. Bu gelişme dönemin Konya gazetelerinden Hakem aracılığı ile halka duyurulmuştu. Donanmayı Osmani Muavenet-i Milliye Cemiyeti Konya Şubesince yapılan açıklamada yardım miktarları kuruş ve para olarak şöyleydi: Ereğli Kazası 6447, Saidili (Kadınhanı) Nahiyesi 5386 kuruş 20 para, Karaman Kazası 485, Akşehir Kazası 3484, Seydişehir Kazası 847 kuruş 30 para, Beyşehir Kazası 1150, Koçhisar Kazası 7871, Konya Jandarma Dairesi 29281, Konya Merkez Kazası 9870 kuruş 35 para, Antalya ve Alaiye’ den 202630 kuruş 15 para, Niğde Sancağından 16706 kuruş 30 para, Isparta Sancağından 11803 kuruş 5 para. Toplam yardım miktarı 297943 kuruş 20 paradır.
1910 yılında “Donanma-yı Osmani Muavenet-i Milliye Cemiyeti” nin yönetim kadrosuna baktığımızda Başkan Karesi Mebusu Abdülaziz Mecdi Efendi, İkinci başkanları ise Defteri Hakani Müdüri Umumisi Seydişehirli Mahmud Esad Efendi ile Üsküdar Mutasarrıfı Erkanı Harbiye Kaymakamı Faik Bey idi.
II. Meşrutiyet’in ilanını müteakip Osmanlı Devleti’nde birçok cemiyet kurulmuştur. Bu cemiyetlerin içerisinde, devleti ve milleti içinde bulunduğu güç durumdan kurtarmak amacıyla kurulan Donanma-yı Osmanî Muavenet-i Milliye Cemiyeti ( 19 Temmuz 1909-2 Nisan 1919) önemli bir yere sahiptir. Halktan ve sivil kurumlardan maddi yardım toplamak suretiyle, Batı’nın gelişmiş deniz kuvvetleri karşısında zayıf kalan Osmanlı Donanması’nı güçlendirmek amacıyla kurulan bu cemiyet yurt genelinde yayılmış bir şubesi de Konya’da açılmış idi. Donanma Cemiyeti aracılığıyla, Osmanlı Devletinin namını dünyaya tanıtmak ve vatanı taarruzlardan korumak amacıyla Barbaros Hayrettin, Turgut Reis zırhlıları, Yadigâr-ı Millet, Muavenet-i Milliye, Gayret-i Vataniye, Numune-i Hamiyet torpido muhripleri ve 5 tane de nakliye gemisi satın alınmıştı. Alınan bu gemilerin borçlarının ödenebilmesi yönünde Donanma Cemiyetinin yurt genelindeki yardım kampanyaları çok etkili olmuştu.
Tarihçi Arslan; “Yurt genelinde olduğu gibi Konya Vilayeti dahilinde ve Seydişehir Kazası’ndan da Donanma Cemiyetine bağışta bulunulmuştu. Seydişehir halkı vatan müdafaasında Deniz kuvvetlerinin güçlendirilmesinde kendi gücü nispetinde sorumluluk almayı bilmiştir. Bu tarihte Donanma Cemiyeti’nin yöneticilerinden birisi de Seydişehirli Mahmud Esad Efendi’dir. Mahmud Esad Efendi’nin (1856-1917) Cemiyette görev almış olması çok yönlü kişiliğine ayrıca örnek oluşturmaktadır. O aynı zamanda muallim, müellif, milletvekili ve devlet adamı kişiliğinin yanında sivil toplum örgütlenmelerinde aktif olarak yer almış olan bir vazife adamıydı. Biyografisiyle ilgili yapılan çalışmalarda Donanma Cemiyeti yöneticiliği dikkatlerden kaçan bir husus olmuştur. Onun Cemiyetteki faaliyetleri ayrıca araştırılması lazım gelen mevzulardandır. Vefatının 103. Seneyi devriyesinde bu konuya da dikkat çekmek istedik ” dedi.
- Hasan Ekici: Yenidoğan Çetesi İle İlgili Sorumluluğu Olan Herkes Yargılanmalı!
- CHP, Saha çalışmalarına ağırlık verdi
- CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş: Hava kirliliğinin minimum seviyeye çekilmesi adına etkin çalışmalar yürütülmesi elzemdir
- Hasan Ekici: 300 Bin Öğretmen Mağduriyetle Karşı Karşıya!
- 18 - 24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalılk Haftası
Haber Yazılımı: CM Bilişim