Seydişehir Sulama Birliği tarafından
Seydişehir Sulama Birliği yağışların yeterince olmaması ile yaşanabilecek kuraklık için resmi kurumlara ve çiftçilere “fazla su tüketimi yapan bitkiler ekmeyin” uyarısında bulundu.
Sulama Birliği Başkanı Osman Güzel imzalı yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi;
“İç Anadolu Bölgesini etkisi altına alan kuraklık, Bölge Müdürlüğümüz tarafından dikkatle takip edilmektedir.
2022 yılı içerisinde rezervuarlarımızdaki su miktarlarının ölü hacim kotunun altına düşmesinden dolayı, henüz arzu edilen aktif hacim kotunun üzerine ulaşılamamış olup yeterli sudepolanamamıştır.
Yeni su yılında kuraklığın ciddi manada hissedilmesinden dolayı, 2023 yılı sulama mevsiminde sulayıcı örgütlerince işletilen sulama tesislerine yeterli sulama suyu verilememe belirmektedir.
Bu ihtimale göre yerüstü ve yeraltı suyu ile yapılan sulamalarda kısıtlı sulamaya gidilebileceği göz önüne alınarak, çiftçilerin fazla su tüketen bitkilerin ekiminin yapılmaması konusunda uyarılması gerekmektedir.
Kurak bir dönem yaşayabileceğimiz 2023 yılı sulama mevsiminde işletme, bakım ve yönetim Hizmetlerini devir alan su kullanıcı örgütlerince su tasarrufuna özen gösterilerek, su dağıtımının; planlı su Dağıtım ilkelerine uygun olarak yapılması ve aşağıdaki önlemlerin alınması zorunlu görülmektedir.
1- Tüm sulama tesislerinde, Sulama Birlikleri sorumluluk alanlarına göre hazırlanan Genel
Sulama Planlarında belirlenen bitki sulama suyu ihtiyaçları ve su kaynağı esas alınarak Su Kullanım Protokolü düzenlemeli ve protokolün uygulanması titizlikle takip edilmelidir.
2- Su kayıplarını en az düzeyde tutacak bir işletme düzeyi geliştirilmeli; kanallara bırakılan su Miktarı her aşamada ölçülerek, su kaynağının su durumu ve tüketimler yakından izlenmelidir.
3- Sulama suyunun yetersiz olduğu sulama tesislerinde bitkilerin suya en duyarlı olduğu dönem Dikkate alınarak su ihtiyaçları karşılanmalı, kısıtlamalar diğer dönemlerde yapılmalıdır.
4- Sulayıcı örgütlerince işletilen sulamalarda gece sulaması mutlaka uygulanmalıdır.
5- Sulama tesislerinin bakım-onarımlarının sulama başlamadan önce yapılarak eksiklikler Giderilmeli ve bu nedenle oluşabilecek su kayıpları önlenmelidir.
6- Su kayıplarının önemli bir kısmını oluşturan tarla içi su kayıplarının en aza indirilebilmesi için Sulayıcılar tarafından tarla başı kanallarının açılması, karık ve tava gibi tarla içi sulama hazırlıklarının yapılması, sulayıcı örgütlerince teşvik edilmesi ve çalışmalar yakından izlenmelidir.
7- Tarımda su kullanımının etkin ve verimli kılınması büyük önem taşımaktadır. Suyun daha etkin kullanılmasının öncelikle suyun isalesinde, dağıtımında, sistemin işletilmesinde ve araziye tatbikinde su Tasarrufu sağlanabileceği anlaşılmaktadır. Taşınabilir yağmurlama
sulama ile %14, sabit yağmurlama sulama ile %20, center pivot ve doğrusal hareketli yağmurlama sulama ile %27, yüzey damla sulama ile %31, yüzey altı damla sulama ile %33 t
[1/3 11:47] A: 2022 yılında rezervuarlarımızdaki su miktarının ölü hacim kotunun altına düşmesi nedeni ile su kaynaklarımızda henüz istenilen aktif hacim kotunun üzerine ulaşılamamış olup yeterli su depolanamamıştır, Yeni su yılında kuraklığın ciddi manada hissedilmesinden dolayı, 2023 yılı sulama mevsiminde Birliğimizin sulama tesislerine su verilememe ihtimali belirmektedir.
Bu nedenle; Birliğimiz sulama sahalarında ekim yapacak olan çiftçilerimizin fazla su tüketen bitkilerin ekimini yapmaması zorunlu görülmektedir.
Haber Yazılımı: CM Bilişim