Seydişehir çileği marka oldu
Yaylacık Mahallesi 16 yıl önce başladığı çilek yetiştiriciliğinde marka olma yolunda ilerliyor.
Tarım İl Müdürlüğü tarafından Yaylacık mahallesinde 16 yıl önce 5 bahçede başlatılan çilek yetiştiriciliğinde 500 dekar alanda 450- 500 ton çilek yetiştiriliyor.
DÜNYA YAYLACIK ÇİLEĞİ YİYOR
Konya Bölgesinde ilk çilek üretimin Yaylacık Mahallesinde başladığını kaydeden Muhtar Ömer Kalemci; “2006 yılında deneme olarak 4-5 dekarlık bir arazide 5 tarla ile üretime başladık. Çok güzel sonuçlar alınca mahalle sakinleri dalga dalga çilek üretimine geçmeye başladı. İlk başlarda 4-5 dekarlık arazilerde başladığımız çilek üretimi bugün 500 dekarın üzerinde, yıllık ortalama 450-500 ton çilek üretiyoruz ve sadece Türkiye değil yurt dışına da ihraç ediyoruz. Üreticiler, çilek yetiştiriciliğinden yılın 5-6 ayı para kazanabiliyor. Bölgede hava şartlarına bağlı olarak hasat sonbaharın sonuna kadar sürüyor.
Bu yıl fiyatlarda çok iyi şükürler olsun. Mahallemizin yüzde 95 geçimini organik çilekten sağlıyor mahallemizde sadece organik tarım ürünleri değil hayvancılıkta yapılıyor. Yaylacık mahallemizin gelir seviyesi organik ürünler ile birlikte büyük oranda arttı. Çilek ilk bizde başladı, daha sonra Mesudiye, Dikilitaş ve Beyşehir Hüyük bölgesinde yetiştirilmeye başladı. Konya ilçelerinde başlayan çilek dalgasında öncüyüz.
20 YILLIK ÇİLEK MAZİSİ ARTARAK DEVAM EDİYOR
Yaylacık mahallesinde çilek hasadına katılan Belediye Başkanı Mehmet Tutal,” leblebiyle ün yapan ve boksit madenin bulunmasıyla adından söz ettiren Seydişehir daha sonraki yıllarda verimli arazilere sahip Suğla bölgemizde karpuz yetiştiriciliğinde Bağra karpuzu ile Seydişehir’in adını duyurdu. Daha sonra alternatif ürünle yetiştirilmeye başlandı. Yaylacık, mahallemizde başlayan ve 20 yıllık mazisi olan çilek KOP Kanalı ile
burada kapalı devre sulama sistemi ile kurulmuştu. Burada yaşayan insanlarımız alın teriyle ellerinin nasırı ile geçimlerini sağlıyorlar. Verim kazanç açısından da değerlendirildiğinde ciddi anlamda gelirleri var.
Yaylacık, Mesudiye, Dikilitaş, Ketenli mahallerimizde başlayan Çilek Seydişehir’de aşağı bölgelerde bulunan mahallerinde de yaygınlaştı. Şu anda Seydişehir’de 4 Bin 800 dekar alanda çilek üretimi gerçekleştiriliyor. Bu da üretim anlamında 60 Bin tona yakın üretim yapılıyor ve işleniyor. Her geçen yıl üretim artıyor. Yaylacık, Mesudiye, Dikilitaş, Ketenli mahallelerimizde rakımın yüksek olması ile tamamen doğal bir üretim yapılıyor. Herhangi bir kimyasal kullanılmıyor aroma da iddialıyız” ifadelerini kullandı.
LEBLEBİDE COĞRAFİ İŞARETİ ALDIK, SIRADA ÇİLEK KARPUZ VAR
Seydişehir’in Leblebinin coğrafi işaretini aldıklarını belirten Başkan Tutal,” Çilek ve Karpuz için coğrafi işaret başvurusunu yaptık. Çalışmalarımız devam ediyor. Başta muhtarlarımız olmak üzere, KOP, MEVKA, Büyükşehir Belediyemize desteklemelerden dolayı teşekkür ediyoruz. Biz çiftçimizin ve üreticimizin her zaman yanındayız. Üretimin artarak devam ettiği bölgemizde üreticilerimizin ürünlerini daha iyi pazarlayabilmesi için Soğuk Hava Deposu, Meyve Kurutma ve Paketleme Tesislerimizin ihalesini yaptık en kısa sürede yapımı tamamlanarak hizmete sunulacak ” ifadelerini kullandı.
Haber Yazılımı: CM Bilişim