Etibank Alüminyum Tesisleri Elektrolizhanelerinin modernizasyonu PASTA KESİLEREK KUTLANDI
Eti Alüminyum Tesisleri modernizasyonunu gerçekleştirdiği Yeni elektrolizlerin ikinci yılını kutlaması nedeni ile pastalı Kutlama yaptı.
Birim müdürlerinin bir araya gelerek yaptığı kutlamada, ikinci yılın onuruna pasta kesildi.
İşletmenin şu an Dünya standartlarının üzerinde emisyon değerleri ile örnek olduğuna dikkat çeken yetkililer, Üretim parametrelerinde ise proje değerlerinin üzerlerine ulaşılarak üretim tesislerinin kapasitesinin % 33 oranında fazla olarak gerçekleşmektedir.
Yetkililerden alınan bilgiye göre, Tesislerin 2005 yılında özelleştirilmesinin ardından modernizasyon çalışmaları ile tesisler adeta yeniden doğdu.
Tesislerin dünya standartlarında üretim yaptığına özellikle vurgu yapan yetkililer, üretim ve elde ettiği katma değer ile ülke ekonomisine yaptığı katkı ve tesislerin 11 yılda geldiği noktaya dikkat çekildi.
Elektrolizhanelerde yapılan modernizasyon çalışmaları sonucunda eski ve yeni sistem mukayese edilerek kapalı sistem ile üretimde kalite ve çevreye verilen önem gözler önüne serildi.
Yetkililer; “Eti Alüminyum tesislerinin özelleştirilerek Cengiz Holding bünyesine katılmasının ardından geçen süre içinde tesise 540 milyon dolarlık yatırım yapılmıştır. Eti Alüminyum Tesislerinin yedek parça ihtiyacını karşılamak için tesisin içinde bulunan Makine Teçhizat Fabrikası tezgahları modernize edilmiştir. 17.8 milyon dolara yenilenen fabrikaya CNC tezgahları, kaynak makineleri, testere ve 2 adet İndüksiyon ocağı alındı. Böylece hem üretim kalitesi artırıldı, hem üretim çeşitliliği fazlalaştı” açıklamasında bulundular.
ATIK GAZDA AB NORMLARININ ALTINA İNİLDİ
Seydişehir Entegre Tesisleri’nin gaz salınımı için özelleştirme sonrasında 15 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirten Bayraktar, “Bu yatırım sonrasında AB normları gaz salınım değerlerinin altında bir seviyeye ulaşılmıştır. Eti Alüminyum, tesisinde dünyadaki son teknolojileri kullanırken, yenileme kapsamında sektörün önde gelen yabancı şirketlerinden danışmanlık hizmeti almıştır. Bu kapsamda, yatırımların devreye sokulması aşamasında önemli kritik ekipman ve malzeme alımlarının yapıldığı Almanya, İsviçre, İsveç, Fransa, Kanada, Finlandiya, Japonya, İngiltere, Polonya gibi ülkelerden süpervizörlerin yanı sıra Çin’den 70 mühendis ve devreye alma elemanı Türkiye’ye getirildi” dediler.
ELEKTRİK VE SUDAN TASARRUF
Eti Alümiyum’un yenileme çalışmaları sırasında çevre faktörünün de en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünü anlatan Bayraktar, “Yatırımlarla elektrik ve su kullanımında ciddi tasarruflar sağlandı. Özelleştirme öncesi 1 ton alüminyum için 17.500 KW elektrik kullanılırken, bu rakam yeni yapılan yatırım sonucunda 13.000 KW’ye düşürüldü. Su kullanımı ise yüzde 50 oranında azaltıldı. Eti Alüminyum’un Cengiz Holding bünyesine dahil olduğu 2005 yılında acil yapılması gerekenler gözden geçirildiğinde; o güne kadar yenileme yatırımı yapılmaması nedeniyle tesisin her an durabileceği
tespit edildi. Özellikle elektrolizhanelerdeki hücrelerin 2 saatlik durmasıyla elektroliz hücreleri donacağı için sistem 4 yıllık kapanma süreciyle karşı karşıya kalma riski tespit edildi ve bu nedenle sadece elektrolizhane için 221 milyon Dolarlık yatırım yapıldı. Metal kalitesinde minimum yüzde 99.8
saflıkta alüminyum üretme becerisine sahip, SAMİ teknolojisi ile projelendirilip montajı tamamlanan Avrupa’nın en yeni alüminyum elektrolizhanesi ise çevre emisyonları açısından da Avrupa Birliği standartlarında”
OYMAPINAR YÜZDE 5 DAHA VERİMLİ
Özelleştirme kapsamında yer alan Oymapınar Barajı’nın da yapılan yatırımlar ile yenilendiğini anlatan Bayraktar, “Avusturyalı VA-TECH firmasıyla ortak çalışmaya gidilerek santralin hidrolik ve elektrik kumanda sistemleri tamamen değiştirilerek modern bir kimliğe kavuşturuldu. 14.6 milyon dolar yenileme yapılan Oymapınar’da elektrik üretimi yüzde 5 oranında artırıldı. Tesislerde kullanılan kükürt ve SO2 oranı yüksek 6 noluFuel-Oil’in çevreye daha fazla zarar vermemesi için 5 milyon Dolar
yatırımla doğalgaz dönüşümü gerçekleştirilmiştir. 2008 yılından sonra tesislerde doğalgaz kullanılmaya başlandı. Yerli kömürün de devreye girmesiyle birlikte yılda 70 milyon dolarlık yakıt tutarının Türkiye’de kalması sağlandı”
- Hasan Ekici: Yenidoğan Çetesi İle İlgili Sorumluluğu Olan Herkes Yargılanmalı!
- CHP, Saha çalışmalarına ağırlık verdi
- SEYDİŞEHİR BELEDİYESİ DİYABET SENSÖRÜ DESTEĞİ SAĞLADI
- 18 - 24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç Farkındalılk Haftası
- CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş: Hava kirliliğinin minimum seviyeye çekilmesi adına etkin çalışmalar yürütülmesi elzemdir
Haber Yazılımı: CM Bilişim