Başhekim Uz. Dr. Havva Turaç Cingöz ile özel röportaj
Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Havva Turaç Cingöz ile hastane hakkında röportaj gerçekleştirdi.
Enver Haykır'ın sorularını yanıtlayan Başhekim Cingöz’ün açıklamalarını keyifle okuyacağınızı umarız!
1. Bize kendinizden bahseder misiniz?
1984 yılında Seydişehir’de doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi Seydişehir’de, Üniversite eğitimimi 2008 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladım. 2008 yılında Seydişehir Devlet Hastanesine atandım. 2009-2014 yıllarında Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde ihtisasımı yaptım. 2014 yılından beri Seydişehir Devlet Hastanesinde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olarak görev yapmakta iken 15 Temmuz 2021 tarihinde başhekimlik görevine atandım.
Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Türk Romatoloji Derneği, Koruyucu Hekimlik ve Fonksiyonel Tıp Derneği üyesiyim. Fonksiyonel Tıp ve Açık öğretim Sağlık Bilimleri Yöneticiliği eğitimine devam etmekteyim.
Lise ve Üniversite yıllarında lisanslı basketbol oynadım. Amatör tenis ve bisiklet sporu ile ilgileniyorum.
Evli ve 2 çocuk annesiyim.
Hekim olma kararını nasıl aldınız?
Hekim olma hayalini küçük yaşlarda kurmaya başlamıştım. Sanırım babamın FMF hastası olması sebebiyle hastanelere fazla aşina olmam, babamın hastalığı sürecinde doktorlar ile ilgili anlattığı hikâyeler etkili oldu.
Mesleğinizin en güzel ve en zor yanı nedir?
En güzel yanı şifaya tanıklık edebilmektir. En zor yanı ise beklenmeyen ani bir ölümü hasta yakınına anlatmak zorunda kalmak.
Çalışma arkadaşlarınızın görüşlerine önem verir misiniz?
Enver Bey, Çalışma arkadaşlarımın öneri ve görüşleri benim için çok değerlidir, sağlık sektörü için ekip ruhu olmazsa olmazlar arasındadır.
Hastane ile ilgili projeleriniz nelerdir?
Yönetim olarak uygulamaya koyduğumuz ve süreçleri devam eden projelerimiz vardır.
Acil servisin işleyişini ve fiziki yapısını 1 Ekim’den itibaren iyileştirdik. Yeşil alan muayenesi ve tiraj uygulamasına geçtik.
• Palyatif Servisi kuruldu. 11 Ağustos itibari ile tescili alındı. 10 yataklı bakım merkezi olarak hizmet veriyoruz.
2.Basamak erişkin yoğun bakımı kurmak istiyoruz. 1. basamak seviyesindeki 7 yataklı yoğun bakımın 2. basamak olması için İl sağlık müdürlüğümüze başvurularımız yapılmıştır. Tescili bekliyoruz. Konu ile ilgili eksik mekanik vantilatörlerimiz bakanlığımızca temin edilmiştir.
1.Basamak yeni doğan yoğun bakımı kurmak için il sağlık müdürlüğüne
müracaatımız yapıldı. Tescil edilmesini bekliyoruz.
Hastanemiz de mikrobiyoloji kültür laboratuvar hizmetini planlamıştık. 20 Kasım itibari ile hizmet vermeye başladık.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği pandemi nedeniyle hizmete ara vermişti. 1 Kasım itibari ile yataklı servisimiz tekrar hizmete girdi.
Gebe okulu için başvuru yapıldı. Tescil işlemleri devam ediyor.
Sterilizasyon ünitemizin yeterli cihazlara ve donanıma kavuşturulması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
Yeterli uzman hekim sayısına ve özellikli birimlerde çalışacak arkadaşlarımızın gerekli donanım ve sertifikasyonlara sahip olmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.
Hastanemizde mesai arkadaşlarımızın kullanabileceği sosyal alanları planlıyoruz.
GETAT (Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp) merkezinin kurulmasını planlıyoruz.
Manavgat yangınında ve el hijyeni programlarında olduğu gibi sosyal sorumluluk projelerinde yer almak ve yeni projeler üretmek istiyoruz.
Hastane çevre düzenlemesine başlanmış olup A blok önü asfalt ve refüj düzenlemesi yapıldı. Baharla birlikte park ve peyzaj alanları düzenlenmesine devam edilecektir. Katkılarını esirgemeyen belediye başkanımız ve yetkililerine teşekkür ediyoruz.
Hastanede günde kaç hasta bakılıyor?
Mevsimsel ve dönemsel farklılıklar gösterse de hastanemizde günde ortalama 300-400’ü acil servis olmak üzere 900-1000 hasta bakılmaktadır.
Hasta ve doktorlar arasında ilişkilerde anlaşmazlıklar oluyor mu?
Enver Bey insanın olduğu yerde iletişim, iletişimin karşılıklı ihtiyaç gidermeye döndüğü anda ilişki başlar. Bu sebeple hastanelerde ilişkilerin kurulduğu yerlerdir. Hasta ve yakınları açısından sabrın zorlandığı, çalışanlar açısından tahammülün sınırlarına yaklaşıldığı ortamlarda anlaşmazlıklar olabiliyor.
Tıbbi cihaz ve doktor eksiğiniz var mı?
Hastanemizdeki uzman ve pratisyen hekim sayımız artmaya devam ediyor. Şu anda hastanemizde 21 uzman, 18 pratisyen ve 9 diş hekimi arkadaşım var. Bu ay içinde 4 uzmanımızın daha gelmesini bekliyoruz. Onların da sisteme dâhil olması ile birlikte kadromuz daha da güçleniyor. Eksikliğini hissettiğimiz Psikiyatri, Enfeksiyon hastalıkları ve 2. Fizik Tedavi Uzmanı için de önümüzdeki atama döneminde gerekli girişimlerde bulunacağız.
Tıbbi cihazlar noktasında; sterilizasyon ünitesinde ve yeni hekim atamalarından dolayı bazı eksikliklerimiz olabilmekte.
Eksikliklerimizi müdürlüğümüze ve bakanlığımıza süreç içerisinde bildirerek hızlı çözümler üretebilmekteyiz.
Seydişehir halkından beklentileriniz nelerdir?
Hastane çalışanları olarak 430 kişilik sağlık ekibiyiz dolayısıyla Seydişehir halkının da bir parçasıyız. Aslında beklentilerimiz de isteklerimiz de halkımızla paralel daha kaliteli hizmet. Biz hizmet sunan çalışanlar olarak; hemşerilerimizden sabır, anlayış ve empati yapmalarını isteriz.
Seydişehir termal sıcak suyla anılıyor. Sağlık konusunda bu termalden yararlanılabilir mi?
Sorunuz branşımla ilgili teşekkür ediyorum. Termal su özellikle kas iskelet sistem
hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Belediyemiz ile yapacağımız bir çalışma ve planlama ile hastalarımızın belli gün ve dönemlerde taşınarak seanslar düzenlenmesini sağlayabiliriz. Ayrıca ilçemize bakanlığımızca fizik tedavi hastanesi kazandırılması çok faydalı olacaktır. Böyle bir proje Seydişehir’i sağlık turizminde etkin bir yere getirir.
Fiziki alt yapı yeterli mi?
2 ayrı binada hizmet vermemize rağmen fiziki şartlarımızda zaman zaman zorluklar yaşamaktayız. Yeni binamızın tamamlanması ile birlikte fiziki sorunlarımız çözüme kavuşmuş olacak.
Son olarak iletmek istediğiniz bir mesaj var mıdır?
Yönetici olarak hedefim hastanemizin ilçemize güler yüzlü ve yeterli donanıma sahip sağlık hizmeti sunması. Yeterli uzman hekim sayısına ulaşmak ve çalışma arkadaşlarıma en iyi çalışma ortamlarını ve imkânlarını sağlamak. Bunu da ancak hemşerilerimiz, yöneticilerimiz ve çalışma arkadaşlarımızın destekleri ve ekip ruhu ile başaracağımıza inanıyorum. Bu konuda başta pandemi sürecinde çok fazla yıpranan ve kıymeti
Bir kez daha anlaşılan sağlık çalışanı arkadaşlarıma, il sağlık müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Koç Hoca’ma, ilçe kaymakamımız Deniz Pişkin Bey’e, ilçe belediye başkanımız Mehmet Tutal’a, ilçe sağlık müdürümüz Dr. Mustafa Özer’e ilçemiz kamu kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine, yerel basınımıza ve hayırsever ilçe halkımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.
Haber Yazılımı: CM Bilişim